Kaliyuga
Dienstverlening

Pesten op de werkplek –gedachten lezen is een creatieve agressietechniek

Stel je het volgende eens voor:

Gedachten lezen treedt op wanneer een pester psychoanalyseert en conclusies trekt over wat de ander misschien denkt. De pester legt dan voordat je zelf de kans krijgt om de waarheid te vertellen of je gedachten te delen een verklaring af over wat de ander blijkbaar denkt.

 

Bijvoorbeeld:

Pester: “Je hebt waarschijnlijk al besloten om vandaag vroeger weg te gaan. Iedereen doet dat altijd als het een beetje moeilijk wordt.”

Slachtoffer: “Ik zat er juist aan te denken omdat er zo veel werk aan de winkel is om over te werken, ook al had ik andere plannen.”

Dit is psychoanalyseren en zelf conclusies trekken. Het geeft je niet de kans en de ruimte om te zeggen wat je nu eigenlijk echt van plan was of wat je dacht of ergens van vindt. Het gesprek begint vaak met een aanname. De pestkop kijkt naar het slachtoffer en begint dan zomaar met het maken van aannames die misschien niet eens waar hoeven te zijn.

 

Wat kun je hieraan doen?

Als een pester een verklaring aflegt, stop dan even zelf met praten en pauzeer om dan vervolgens te vragen: “Gaat dit over mij?” Blijf dicht bij jezelf om te zien of de verklaring voor jou logisch is. Als wat er wordt gezegd jouw realiteit niet representeert, heb je twee keuzes:

 

LET OP: om te laten zien dat je volledig achter je daden staat, loop je niet gewoon weg, maar erken je de pestkop niet in zijn gedrag door hem of haar in de ogen te kijken en dan rustig weg te lopen. Weet dat je zelf NIET verantwoordelijk bent; de pestkop probeerde je in deze situatie mee te trekken.

Bedenk dat de pester de controle wil krijgen door jou zwak te maken. Je kracht is dan je krachtigste hulpmiddel. Blijf sterk en blijf bij je standpunt – je bent toch niet gek!

 

Leer hoe je met zulke situaties omgaat in de training agressie van het instituut voor positieve psychologie.

 

 

 

https://www.ivpp.nl/agressie-training/